La tragèdia de la guerra vista amb els ulls de les persones amb discapacitat: exposició d’obres d’“Els Amics” a Ivano-Frankivsk (Ucraïna)

A la martiritzada Ucraïna la guerra segueix afectant sobretot els més fràgils, com ara les persones amb discapacitat. Estant al seu costat es fa aquella resistència a la guerra que la Comunitat duu a terme des de l’inici de la invasió russa. El 3 de juliol es va presentar a Ivano-Frankivsk el moviment d’“Els Amics”, amb una exposició de quadres que narren la tragèdia de la guerra vista amb els ulls de les persones amb discapacitat.  

El conflicte va obligar a evacuar moltes persones amb discapacitat, que en molts casos van acabar soles, amb el perill de no rebre l’assistència que els cal. Per això la Comunitat d’Ivano-Frankivsk va obrir dues cases per a cinc persones evacuades d’una residència de Kíiv, i va obrir un taller d’art en què participen persones amb discapacitat que viuen algunes en residències i altres en família, algunes originàries de la ciutat i altres desplaçades. A més del taller, aquestes persones participen a les pregàries de la Comunitat i a les iniciatives per ajudar els pobres.

A l’exposició d’“Els Amics” també hi havia molts infants i adolescents, els Joves per la Pau. Molts d’ells veien per primera vegada persones amb discapacitat, i allò va permetre que molts joves enderroquessin murs de prejudicis i llocs comuns. A més, Els Amics van recollir diners per a l’Escola d’Estiu dels infants, un signe d’aquella cadena de solidaritat que gràcies al treball de Sant’Egidio resisteix malgrat la guerra.

Oksana Bilous, coordinadora de l’exposició, va dir: “Vam organitzar aquesta exposició per donar a conèixer el nostre treball al major nombre de persones d’Ivano-Frankivsk. Volem destacar que a la societat encara hi ha molts estereotips i prejudicis sobre les persones amb discapacitat mental. I nosaltres volem enderrocar aquests estereotips i ajudar a la gent a comprendre que són persones que poden ser actives, felices, interessants, i que poden fer la seva aportació a la societat”.