MIGRANTS

El 25 d'abril, noves famílies de refugiats van arribar a Roissy gràcies als Corredors Humanitaris promoguts per Sant'Egidio

El dijous 25 d'abril, noves famílies de refugiats vulnerables arribades del Líban van ser rebudes a l'aeroport de Roissy-Charles-de-Gaulle, Terminal 2E, nivell d'arribades. El Papa Francesc, ja mort, havia rebut el 18 de març del 2023 al Vaticà 6.000 refugiats beneficiaris dels Corredors Humanitaris juntament amb els membres dels col·lectius que els havien acollit.

Aquest dia van arribar dues famílies: una de quatre persones –entre elles dos nens de 4 i 8 anys– i una dona soltera. Tots havien fugit del conflicte sirià feia anys i feia temps que vivien en condicions crítiques a Beirut.

La seva entrada a França va ser possible gràcies als Corredors Humanitaris promoguts per la Comunitat de Sant’Egidio i les Setmanes Socials de França, d’acord amb els Ministeris de l’Interior i d’Afers Exteriors francesos. Des del març del 2017, any de la signatura del primer protocol (renovat l'abril del 2021), que va establir aquesta nova «via segura i legal» d'accés a la protecció humanitària, els Corredors Humanitaris han permès 168 famílies, la majoria sirianes, però també iraquians i palestins d'origen sirià. En total, gairebé 8.000 refugiats han arribat a Europa (la majoria a Itàlia, França i Bèlgica) a través del protocol iniciat per primer cop a Itàlia per Sant'Egidio.

Els corredors humanitaris s'han consolidat com un model alternatiu d'acolliment i d'integració, capaç de contrarestar la globalització de la indiferència, denunciada reiteradament pel papa Francesc. Les dues famílies van ser acollides al departament d'Aube, ja actives en recepcions anteriors, i al nou departament del Roine. Tots dos s'han compromès a acompanyar-los al procés d'integració previst pel projecte, que inclou l'aprenentatge de la llengua francesa i, una vegada obtingut l'estatus de refugiats, la incorporació al món laboral.

Els corredors humanitaris, totalment autofinançats, han demostrat que és possible acollir i integrar, salvant vides humanes dels perills del mar i del tràfic de persones. La integració suposa una protecció més eficaç que els murs: una bona pràctica, reconeguda a nivell internacional, que pot ser un model per a tota la Unió Europea. En un moment marcat pel creixement dels conflictes i la construcció de noves barreres, els corredors humanitaris representa una resposta concreta i esperançadora per a moltes persones vulnerables, que tenen dret a protecció i a un futur millor.

Per a saber més (FR): www.couloirshumanitaires.fr