"Us vull donar les gràcies, perquè heu fet moltes coses per nosaltres, i per a nosaltres és grandiós. Això és tot el que vull dir, gràcies", són les paraules de S., una de les 71 persones que van arribar el 25 de juny de 2025 amb els corredors humanitaris des de Líbia fins a l'aeroport de Fiumicino de Roma. Aquests homes, dones i infants provenen de diversos llocs: Sudan, Camerun, República Democràtica del Congo, Afganistan, Eritrea, Etiòpia, i alguns d'ells han passat anys a Líbia. Hi ha famílies amb nens i nenes, però també adults i infants sols.
"Líbia és un infern, he passat tres anys a Líbia, i arribar avui a Itàlia és com el Paradís, gràcies", són les paraules de R., que va fugir del Congo i va arribar amb la seva dona i els seus fills. J., en canvi, explica com va fugir del Camerun, anant primer a Nigèria, on van matar la seva dona, i després a Líbia. També hi ha H., un sudanès de Darfur que va haver de deixar el seu país a causa del conflicte civil al Sudan, una de les guerres més sagnants del nostre temps.
Les històries que sentim dels que arriben són diferents però també molt similars: persones perseguides, que fugen de la guerra i que sovint cauen en mans de traficants que n'abusen. Els corredors humanitaris representen una línia de vida, que no només acull, sinó que integra i permet a aquells que han viscut un passat de guerra construir un futur de pau.
"Aquest corredor és una gran resposta a les guerres que ensangonen el món avui", va dir el president de Sant'Egidio, Marco Impagliazzo, en una roda de premsa, "i obliguen les persones a abandonar les seves terres, per això aquest corredor significa pau, el desig de pau, l'acollida dels que han patit, una resistència al mal de la guerra". La iniciativa dels corredors humanitaris, un projecte autofinançat, és possible gràcies a la col·laboració entre Sant'Egidio i altres associacions i per la societat civil: la majoria dels que arriben són allotjats per particulars, que posen a disposició recursos i temps per a l'atenció d'aquestes persones. "És una gran satisfacció per a la Comunitat de Sant'Egidio haver organitzat aquest corredor humanitari des de Líbia. És una situació difícil, dura per a milers de migrants. Aquí hi ha moltes dones que han patit violència, nens i persones que necessiten atenció. Els desitgem a tots un bon futur a Itàlia i a Europa", va concloure Impagliazzo.